2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb országok csatlakoztak a metánkibocsátás csökkentését célzó kezdeményezéshez

Klímaszakértők szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közös kezdeményezése jelenleg az egyik legjelentősebb lépés a párizsi klímaegyezmény teljesítése felé.

Újabb 24 ország aláírta az Egyesült Államok és az Európai Unió közös kezdeményezését a metánkibocsátás csökkentésére – számolt be róla a Reuters nyomán a 24.hu.

A metán viszonylag rövid élettartamú a szén-dioxidhoz képest, ugyanakkor egy 20 éves periódus alatt több mint nyolcvanszor jobban melegíti a légkört, mint a szén-dioxid. A metánkibocsátás fő forrásai közé a földgáztermelés és a repesztéses olajbányászat, illetve az állattartás és a mezőgazdaság egyéb formái tartoznak.

Jelenleg 33 ország írta alá a Globális Metánvállalás (Global Methane Pledge) céljait, a húsz legnagyobb kibocsátó közül kilenc köztük van.

Ezek az Egyesült Államokon és az Európai Unión kívül Kanada, Indonézia, Pakisztán, Mexikó, Nigéria, Argentína és Irak. Kína, India, Oroszország és Brazília, a legnagyobb metánkibocsátók, még nem írták alá a vállalást.

Becslések szerint ha az egész bolygó bevállalná a 30 százalékos csökkenést, 2050-ig 0,2 Celsius-fokkal kevesebbet melegedne a légkör.

A kőolaj-kitermelés és az állattenyésztés is növeli a légkör metánkoncentrációját Fotó: Roy Luck/flickr.com/cc by

Ugyanakkor Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője egy online találkozón hangsúlyozta: a metánkibocsátás csökkentése nem aduász, ezt ki kell egészíteni a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedésekkel.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam