2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag

Több mint kétezer szervezet és 150 ezer önkéntes szemétszedő vett részt abban a nagyszabású projektben, amelyben közel 20 millió darab eldobott műanyagot, üveget, gumit, fémet és papírt gyűjtöttek össze és vizsgáltak át az ausztrál tengerpartokon.

Az ausztrál strandokon talált szemét több mint 80 százalékát műanyaghulladék teszi ki – mutatott rá a Science of the Total Environment című folyóiratban közzétett tanulmány, amely a déli félteke egyik legnagyobb tengerihulladék-adatbázisának elemzésén alapult.

A Tangaroa Blue Foundation (TBF) környezetvédelmi szervezet, amely a tengeri szemét összegyűjtését tűzte ki célul, 2004-ben kezdte meg a hatalmas szemétadatbázis létrehozását. Az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) Tengeri Tudományos és Innovációs Központjának kutatói a TBF-fel együttműködve elemezték az adatbázis egy évtized alatt összegyűlt adatait, hogy országos térképet készítsenek a tengeri hulladékok elhelyezkedéséről.

A megállapításaik szerint a hulladék csaknem fele általános forrásból származó szemét, míg 7 százalékát a tengerbe dobott, partra sodródó szemét teszi ki.

A kutatók kiemelték, hogy nagyon nagy mennyiségű műanyagtörmelék halmozódik fel a partokon, és ennek mintegy 42 százalékát nem is lehetett visszavezetni a forrásához, mivel már olyan apróra töredezett.

Heidi Tait, a TBF vezetője, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta: kutatásuk nyomán azt is követni lehet, hogy működnek-e a műanyaghulladék csökkentésére irányuló nemzetközi erőfeszítések. „Nagy céltudatosságra van szükség a tengeri hulladék csökkentését szolgáló változtatásokban, és meg is kell bizonyosodni arról, hogy valóban megoldjuk a problémát” – magyarázta Tait.

Partra vetett palackok egy ausztráliai strandon Fotó: Michael Coghlan/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam