2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ: a fosszilis energiatermelési tervek összeegyeztethetetlenek a klímacélokkal

A 2015-ös párizsi klímamegállapodás értelmében 2, de inkább 1,5 Celsius-fokban kell maximálni a Föld éghajlatának felmelegedését, és ennek egyik legfontosabb módja a fosszilis energiahordozók felhasználásának kivezetése. A világ kormányainak tervei azonban „veszélyes eltérést” mutatnak ettől – figyelmeztetett szerdai jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése melletti elkötelezettség ellenére a jelenlegi fosszilis energiatermelési tervek nem egyeztethetők össze a kitűzött klímacélokkal – mutatott rá az ENSZ-program, amely szerint a fosszilis energiahordozók felhasználását azonnal és erőteljesen csökkenteni kell.

Ploy Achakulwisut, a jelentés fő szerzője arra figyelmeztet, hogy

a világ országai ennek ellenére a földgáz és a kőolaj felhasználásának növelését tervezik, s csak a szénfelhasználást tervezik csökkenteni „szerény mértékben”.

Ennek következményeképpen 2030-ra a szén esetében 240 százalék, a kőolajnál 57 százalék, a földgáznál pedig 71 százalék lesz a különbség ahhoz képest, ami a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez kellene – mutatott rá a kutató.

Az összes fosszilis energiahordozó felhasználása több mint a duplája lesz a mostani tervek szerint annak, ami a 1,5 fokos célhoz kellene, és mintegy másfélszerese annak is, ha valóban csak 2 Celsius-foknál szeretnénk megfékezni a felmelegedést.

A jelentés szerint a G20-csoport tagjai a koronavírus-járvány kezdete óta 300 milliárd dollárt különítettek el fosszilis energiatermelésre, többet, mint megújuló energiaforrásokra. Azt viszont üdvözlik, hogy a fosszilis energiatermelés nemzetközi pénzügyi támogatása jelentősen csökkent, és több nemzetközi fejlesztési bank már nem támogatja a befektetéseket ezen a területen.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam