2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű – állítja egy közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt megvizsgáló friss kutatás.

Ez azt jelenti, hogy a szakértők körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz – írja a The Guardian nyomán az MTI.

Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát. Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya, amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek, mivel

egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megváltozása közötti kapcsolatra.

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését két szakaszban végezték el. A kutatók először egy háromezer tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg, s ezek között mindössze négy olyan cikket találtak, amely kételkedett abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta.

A második fázisban a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek rá az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmushoz köthető kulcskifejezésekre: így 28 tanulmányt találtak, amelyek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg.

A Polarstern kutatóhajó északi-sarki expedícióján részt vevő tudósok Fotó: Alfred-Wegener-Institut / Esther Horvath 

Az Environmental Research Letters című folyóiratban kedden közzétett tanulmány szerzői szerint eredményeik azt jelzik, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van. „Az ügy ténylegesen lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan tekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban” – jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Mark Lynas, a Cornell Egyetem vendégkutatója.

Ez egybecseng az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusban közzétett véleményével, amely szerint „egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatása melegítette fel a légkört, az óceánokat és a szárazföldet”.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam