2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket

A magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek mintegy fele már energiatakarékosnak számít, ugyanakkor ezen gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – közölte az LG Magyarország a megbízásából készült országos reprezentatív felmérés alapján az MTI-vel.

A szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt otthoni környezetkímélő szokásnak, ugyanakkor az idősebb korosztály az, amelyik a leginkább figyel az energiatakarékosságra  – írják a közleményben.

A felmérés alapján a hűtővásárlásnál 10-ből 9-en figyelnek arra, hogy energiatakarékos modellt válasszanak, ugyanakkor a laptopok, monitorok, légtisztítók beszerzésekor gyakorlatilag egyáltalán nem szempont ez. 

  • A magyarok 80 százaléka – ezen belül a 60–69 éves korosztály megközelítően 90 százaléka – csak akkor cseréli le régi elektronikai eszközét, háztartási gépét, ha az javíthatatlanul elromlott, vagy már nem éri meg javíttatni.
  • Körülbelül a megkérdezettek harmada – ezen belül a 18–29 évesek mintegy fele – akkor dönt a csere mellett, ha a régi készülék nem teljesít megfelelően, illetve ha már nem felel meg az igényeknek.

Bogáth Zita, az LG háztartási elektronikáért felelős marketingmenedzsere a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a háztartás ökológiai lábnyomát nemcsak az határozza meg, hogy mennyire energiahatékony eszközökkel rendelkezik, hanem az is, hogy fenntartható módon használják-e azokat a mindennapokban.

A közleményben egyebek közt példaként említik, a mosogatógéppel rendelkező háztartások harmadában azzal növelik feleslegesen a vízfogyasztást, és ezzel a rezsiköltséget, hogy a gépbe helyezés előtt elöblítik az edényeket. Ezzel szemben a mosásnál jellemzőbb a tudatosság: a magyar háztartások körében az egyik legkedveltebb mosógépprogramnak az energiatakarékos számít.

Neked ajánljuk
A klímavédelem jó üzlet is lehet Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam