2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?

Egy új gépi tanuláson alapuló modell szerint a mélytengerek hűtő hatása 1990-ig kiegyensúlyozta a melegedést, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban mostanra az óceánok felszíni hőmérsékletének növekedését már nem tudja megállítani a mélytengerek hűtő hatása.

A korábbi lehűléseknek, mint a 14. századtól a 19. századig tartó kis jégkorszaknak egy évszázadig elhúzódó hatásuk volt. A kutatás egyik szerzője, Tim DeVries professzor szerint nagyjából ezer évig tart, míg a felszíni vizek és a mélytengeri rétegek keringés útján kicserélődnek.

A Nature Communicationsben közölt tanulmány szerint a felszíni felmelegedés 1990 óta az óceán egészének hőmérsékletét emeli. 

A korábbi metódusok egy év vagy egy hónap adatait vették alapul, mi viszont az összes ismert adatot felhasználtuk, és hagytuk, hogy a mesterséges intelligencia megtalálja, mi az összefüggés a felszínen és a mélyben történő dolgok között

– magyarázta DeVries.

Az amerikai óceánkutató intézet, a NOAA munkatársa, Greg Johnson szerint ugyanakkor kétségessé teszi az adatok pontosságát, hogy 1970 előttről nincsenek mélytengeri hőmérsékleti adataink. Szerinte a tengerszint emelkedése inkább azt bizonyítja, hogy a hőmérséklet emelkedése folyamatos.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam