2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?

Egy új gépi tanuláson alapuló modell szerint a mélytengerek hűtő hatása 1990-ig kiegyensúlyozta a melegedést, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban mostanra az óceánok felszíni hőmérsékletének növekedését már nem tudja megállítani a mélytengerek hűtő hatása.

A korábbi lehűléseknek, mint a 14. századtól a 19. századig tartó kis jégkorszaknak egy évszázadig elhúzódó hatásuk volt. A kutatás egyik szerzője, Tim DeVries professzor szerint nagyjából ezer évig tart, míg a felszíni vizek és a mélytengeri rétegek keringés útján kicserélődnek.

A Nature Communicationsben közölt tanulmány szerint a felszíni felmelegedés 1990 óta az óceán egészének hőmérsékletét emeli. 

A korábbi metódusok egy év vagy egy hónap adatait vették alapul, mi viszont az összes ismert adatot felhasználtuk, és hagytuk, hogy a mesterséges intelligencia megtalálja, mi az összefüggés a felszínen és a mélyben történő dolgok között

– magyarázta DeVries.

Az amerikai óceánkutató intézet, a NOAA munkatársa, Greg Johnson szerint ugyanakkor kétségessé teszi az adatok pontosságát, hogy 1970 előttről nincsenek mélytengeri hőmérsékleti adataink. Szerinte a tengerszint emelkedése inkább azt bizonyítja, hogy a hőmérséklet emelkedése folyamatos.

Neked ajánljuk
Von der Leyen: a világ kormányainak teljesíteniük kell a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam