2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon

Erre a következtetésre jutott az a kutatás, amely a bolygó történetének leggyorsabb, a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumban kicsúcsosodó természetes eredetű felmelegedésének hosszú távú hatásait vizsgálta.

56 millió évvel ezelőtt a változást  feltehetően az okozta, hogy vulkánkitörések miatt nagy mennyiségű szén-dioxid került be a légkörbe, és az üvegházhatás miatt elkezdett nőni a bolygó hőmérséklete.

Azonban a hőmérséklet növekedésével ellentétben hat egy másik folyamat: a sziklák és kőzetek mállása. A légköri szén-dioxid kölcsönhatásba lép a vízzel, minek eredményeként szénsav szabadul fel, ez pedig elkezdi bontani a sziklákat.

A mállási folyamat hatása az is, hogy a légköri szén-dioxid immár szénként kötött formában a folyókon keresztül eljut a tengerekbe, ahol lerakódik: a felesleges szén-dioxid apránként kiürül a légkörből, és bekerül a tengerbe.

Az eddigi elméletek szerint ez a folyamat segített mintegy „kitisztítani” a légkört, és ennek köszönhető, hogy a bolygó hőmérséklete évmilliárdok alatt is relatíve stabil maradt (és ezért nem pusztult el a felszíni élet sem). Német kutatókból álló csapat most ezen elmélet helyességének eredt a nyomába.

A tudósok arra jutottak, hogy az akkori globális felmelegedéskor a sziklák mállása valóban ötven százalékkal megnövekedett, miközben a fokozott párolgással járó intenzív esők és viharok a fizikai eróziót is fokozták.

A folyamat végül stabilizálta a klímát, de ehhez 20 ezer és 50 ezer év közötti időperiódusra volt szükség. Vagyis a hasonló kilengések földtörténeti szempontból ugyan villámgyorsan regenerálódnak, de az emberiség számára ez katasztrofálisan hosszú idő.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam