2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kormányok és vállalatok egyaránt keményen lobbiztak az IPCC-jelentés gyengítéséért

Dokumentumok bizonyítják, hogy számos ország a fosszilis energiahordozókról való átállás sürgetésének enyhítéséért lobbizott az ENSZ-nél a legfrissebb IPCC-jelentés elkészítése során.

A dokumentumokhoz és a jelentés utolsó vázlatához a brit Greenpeace oknyomozó újságírókból álló csapata, az Unearthed jutott hozzá. Több mint 32 000, kormányok, vállalatok és más érdekelt felek által benyújtott beadványról van szó, amelyeket az IPCC tudósaihoz címeztek.

Az IPCC az ENSZ egy független testülete, 6-7 évente kiad egy jelentést, amelyben a legfrissebb tudományos eredményeket elemzi a klímaváltozással kapcsolatban. A jelentések tekintélye részben abból fakad, hogy gyakorlatilag a világ összes kormánya részt vesz a konszenzushoz vezető folyamatokban.

A dokumentumok tartalma már csak azért is kifejezetten érdekes, mert az ENSZ klímakonferenciáján, a COP26-on ugyanezeknek az országoknak kell ismertetniük a klímaváltozás megfékezése érdekében tett vállalásaikat.

Szaúd-Arábia az olaj, Ausztrália, Japán, Kína és India a szén jelentőségének csorbítása ellen és a szénmegkötő megoldások fejlesztése mellett lobbizott. Utóbbit forszírozta Norvégia is. Svájc a fejlődő országoknak nyújtott segítség szükségességével kapcsolatban megfogalmazott elvárásokat kifogásolta, a világ két legnagyobb marhahústenyésztőjének számító Brazília és Argentína pedig a húsfogyasztás csökkentésével kapcsolatos állításokat vitatta beadványában.

Az IPCC elmondta a BBC-nek, hogy ugyan a kormányoktól és különböző szervezetektől érkező megjegyzéseket megfontolják, de nem kötelesek beépíteni őket a jelentésbe – ez az egyik olyan faktor, ami igazán megbízhatóvá, és „lobbibiztossá” teszi a munkájukat. A javaslatokat és kommentárokat szigorúan tudományos alapokon vizsgálják meg, teljesen mindegy, kitől érkeznek.

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam