2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia

Mohamed bin Szalmán trónörökös a Szaúdi Zöld Kezdeményezés Fóruma nevű rendezvényen közölte: Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolajexportőre negyven éven belül klímasemlegessé akar válni.

A koronaherceg bejelentése szerint országuk az üvegházhatású gázok kibocsátását a karbonkörforgáson alapuló gazdasági szemlélet bevezetésével érné el 2060-ig.

Az átmenetet oly módon akarják megvalósítani, hogy a királyságnak megmaradjon a vezető szerepe a globális energiapiacok stabilitásának biztosításában – derült ki a rijádi hivatalos közleményből. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor megjegyezte:

az ország karbonkörforgásra építő gazdasági szemlélete olyan, ma még megbízhatatlannak tartott technológiákra alapoz, amelyekkel lehetséges az üvegházhatású gázok megkötése és tárolása.

Az AP kiemelte, hogy a szaúdi bejelentés csak a belföldi gazdaságra vonatkozik, és nincs hatással az olajexporttal kapcsolatos tevékenységre. Glasgow-ban október 31. és november 12. között rendezi meg az ENSZ a COP26 klímakonferenciát.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös (jobbra) egy reptéri fogadáson Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi palota/Bandar Aldzsalud
Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? Humorral és egy dínóval hívja fel a figyelmet az ENSZ a közelgő klímacsúcs jelentőségére Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam