2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a népek közti konfliktusokat is felszíthatja

Egy nemrégiben készült amerikai hírszerzési jelentés szerint tizenegy ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti országot különösen érzékenyen érint az éghajlatváltozás okozta instabilitás.

Az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei, a Fehér Ház és a védelmi minisztérium friss jelentései szerint az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, mivel az emelkedő hőmérséklet, az aszályok és a szélsőséges időjárás nagy valószínűséggel instabilitást és konfliktusokat válthat ki a fejlődő országokban – írja az NBC News nyomán a Kitekintő.

Az éghajlattal foglalkozó új hírszerzési becslés – a maga nemében elsőként – arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás fokozza a globális feszültségeket.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az különösen Afganisztán, Mianmar, India, Pakisztán, Észak-Korea, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Kolumbia és Irak jövőjére nézve jelent fenyegetést.

Az említett 11 országon kívül a jelentés azzal számol, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg megnöveli az instabilitás kockázatát Közép-Afrikában és a csendes-óceáni kis szigetállamokban is. Ugyanakkor a fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételek csökkenése tovább terhelheti a közel-keleti országokat, amelyek várhatóan rendkívüli hőségtől és hosszabb aszályoktól szenvednek majd.

A Pentagon által készített beszámoló szerint az emelkedő hőmérséklet súlyosbíthatja a migrációhoz vezető tényezőket, sőt, akár kormányok összeomlásához is vezethet.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam