2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városoknak többet kellene tenniük az alkalmazkodásért

Az éghajlatváltozás üteme sokkal gyorsabb, mint ahogy a városi területek lépéseket tesznek az alkalmazkodás érdekében, pedig eközben népességük is folyamatosan nő. Ha a városi területek nem alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz, emberek milliói kerülnek veszélybe.

A klímaváltozás a mérsékelt égöv városai számára több hőhullámot és rövidebb hideg évszakokat, a szubtrópusi és trópusi területek urbánus népességének csapadékosabb esős évszakokat és forróbb száraz évszakokat hoz majd, a legtöbb tengerparti várost a tengerszint emelkedése fogja fenyegetni – mutatott rá a Business Insider nyomán a Greendex.

Kevesebb mint 30 éven belül a világ négy nagyvárosából háromban teljesen más lesz az éghajlat, mint amihez a városformát és az infrastruktúrát tervezték.

A városok világszerte számos mérséklési intézkedést tesznek, például a tömegközlekedés villamosítását, és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építési szabályzatok bevezetését. Ezek a lépések közép- és hosszú távon reményt adnak.

Ezzel szemben a rövid távú alkalmazkodás sokkal lassabban halad. A legjobb esetben is csak évi 3%-os ütemben lehet megváltoztatni a korábbi éghajlati rendszerekhez és kevésbé szélsőséges időjárási körülményekhez épített városi infrastruktúrát. Márpedig a városok fenntarthatóbbá tétele még ezzel az erőltetett ütemmel is – amelyet még a világ leggazdagabb városai is nehezen tudnak fenntartani –  évtizedekbe telik. A legsebezhetőbb lakók ráadásul a fejlődő világ gyorsan növekvő városaiban élnek.

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam