2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európaiaknak fontos a klíma – de az életmódjuk fenntartása még fontosabb

Nyugat-Európában a klímaváltozás ügye fontos kérdés, de a lakosság kisebb hányada hozna csak az életmódját érintő radikális áldozatot – engedné el a húsfogyasztást és a fosszilis tüzelésű kocsikat –, a többség inkább a megújulókban, valamint az újraerdősítésben bízik.

Kutatásában a YouGov-Cambridge Centre for Public Opinion Research hét nyugat-európai ország összesen 9000 állampolgára körében készített felmérést a közelgő  ENSZ Klímakonferencia (COP26) kapcsán – számolt be róla a Rakéta.

A konferencia bizonyos felvetéseit, például az újraerdősítést a megkérdezettek többsége – a britek 70 százaléka, míg a spanyolok közel 80 százaléka – lelkesen támogatja.

A megújuló energiaforrásokba irányuló befektetésekkel a britek 66, az olaszok 70, a németek 52, ugyanakkor a svédeknek csupán 47 százaléka ért egyet.

Az egyénre is kiható kormányzati döntések, mint a belső égésű motort használó járművek kereskedelmének vagy az új repterek építésének tilalma, illetve a repülés megadóztatása, még ekkora támogatottságnak sem örvendenek: a válaszadók 20–40 százaléka találta elfogadhatónak ezeket a lehetőségeket.

A legnagyobb elutasítással a húsárura kivetett új adónem javaslata találkozott: mindössze a válaszadók 15–20 százaléka támogatja.

Eközben általánosságban a válaszadók 70–80 százaléka ért egyet azzal, hogy a klímaváltozás fontos ügy, és állítják, hogy a megoldás érdekében a szokásaikon is készek lennének változtatni.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam