2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok melegedése extrém hideg telekkel fenyeget Amerikában

A földi időjárás alakításában kiemelt szerep jut a hőmérséklet és sótartalom különbsége által hajtott, elképesztő erejű óceáni áramlási rendszereknek. Részben ezek végzik ugyanis az egyenlítő területére érkező hőtöbblet sarkok felé szállítását – nem csoda, hogy a kutatók évek óta aggodalommal figyelik a működésük átalakulását.

Az Amerikai Egyesült Államok időjárását az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) alakítja Az AMOC az Atlanti-óceán felső rétegeiben szállít meleg vizet a sarkok felé, útközben átadva a hőt a magasabb szélességi fokoknál található légtömegeknek. Ezáltal a víztömeg lehűl, sűrűsége pedig megnő: alázúdul a mélybe, hogy ismét dél felé vegye útját, a kör pedig kezdődik elölről.

A víz melegedése és a sarki jég olvadása azonban a tengervíz sűrűségének csökkenéséhez, az áramlás lassulásához vezet. A Communications Earth & Environment folyóiratban megjelent friss kutatás alapján pedig az AMOC és az általa szállított hőtömegek nélkül

Észak-Amerikának szélsőségesen hideg telekre kellene felkészülnie.

A kutatók magyarázata szerint mivel a Földön uralkodó hőmérséklet-különbségeknek ki kell egyenlítődniük, az ezt szolgáló vízi rendszer alulműködése esetén a légköri folyamatok fognak előtérbe kerülni, ami extrém időjárási események kialakulásának kedvez. Az Egyenlítőtől észak felé mozgó meleg légtömegek kiszorítják és a mérsékelt öv felé tolják a sarki hideget, ami a februárban Texasban tapasztalt extrém téli időjárás kialakulásához vezet.

Az elmúlt évtizedekben számos megfigyelés támasztotta alá a tengeráramlatok gyengülését – derül ki az EurekAlert!-en megjelent közleményből.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam