2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmagas volt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban

Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A növekedés ráadásul a 2011–2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt. „A gazdaság Covid–19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára” – írja éves közleményében a WMO.

Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban: 5,6 százalékkal.

„Amíg van emisszió, tovább növekszik a globális hőmérséklet”: a szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad

– mutatott rá a WMO. A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. Egy évvel korábban 410,7 ppm volt a sűrűség, a 400 ppm-es határt 2015-ben lépte át a koncentráció.

A sorsdöntő mérések helyszíne a Mauna Loa obszervatórium Fotó: Christopher Michel/flickr.com/cc by

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, melyek semmi jóval nem kecsegtetnek: a Hawaiin lévő Mauna Loa állomáson a szén-dioxid-koncentráció júliusban 416,96 ppm volt. Tavaly itt 414,62 ppm-et mértek. A WMO az átlagot minden évben a mérési állomások középértéke alapján határozza meg.

Ha nem lépnek életbe a mainál szigorúbb klímavédelmi intézkedések, nem lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat, tehát a Föld felmelegedését 1,5-2 Celsius-fokban korlátozni – hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Taalas felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgow-ban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam