2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai elnök nem vesz részt a klímacsúcson

A legnagyobb szennyező csak Csao Jingmin környezetvédelmi miniszter-helyettes és Hszie Cenhua vezető klímaügyi megbízott révén képviselteti magát, ami azt mutatja, hogy Kína valószínűleg nem kíván több vállalást tenni a klímaváltozás megfékezésére.

Az október 31. és november 12. között esedékes glasgow-i klímacsúcson (COP26) a világ legnagyobb kibocsátói gyűlnek össze, hogy terveket dolgozzanak ki a tiszta energiákra történő átállásra és az ehhez szükséges pénzeszközök alkalmazására – írja a Reuters nyomán a Portfolio.

Az, hogy a kínai elnök nem lesz ott, azt jelenti, hogy az eddigi ígéreteken túl Kína nem kíván újabb vállalásokat tenni a kibocsátás csökkentésére. Hszi Csinping tavaly jelentette be, hogy Kína 2060-ra tervezi a karbonsemlegesség elérését. Egy névtelenséget kérő környezetvédelmi tanácsadó a Reutersnek azt mondta:

Kína nem akarja, hogy úgy nézzen ki, enged a nyomásnak, amely ambiciózusabb célokat követel tőle. Ráadásul egyébként is súlyos energiaellátási válsággal küzd az ország.

Kína korábban lesöpörte azokat az amerikai kísérleteket, amelyek azt célozták, hogy az éghajlatot önálló kérdésként kezeljék, amelyet el lehetne választani a két fél közötti szélesebb körű diplomáciai vitáktól.

Kína folyamatosan hangsúlyozza, hogy klímapolitikája hazai célokat szolgál, és nem mehet a nemzetbiztonság és a közjólét rovására.

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam