2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a kihalási hullám még sosem volt ilyen gyors

Az államfő a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hangsúlyozta: a Föld történetének eddigi öt kihalási hulláma közül egyik sem volt a jelenlegihez hasonlóan gyors ütemű, és egyik sem volt egyetlen faj, az ember tevékenységének eredménye.

A nyolcmillió állat- és növényfajból mára egymillió jutott a kihalás szélére. Ezt jelentős részben a tájhasználat megváltozása okozza, a túlvadászás és a túlhalászás – mutatott rá az államfő.

A klímaváltozás a tengerek kémiai összetételét is befolyásolja, savasodásuk döntően változtathatja meg a tengerek élővilágát – hangsúlyozta, de szólt az invazív fajok megjelenésének következményeiről is.

Mindennek a megélhetésre is hatása van: a beporzók pusztulása például mára 500-600 milliárd dolláros kiesést eredményezett a mezőgazdasági termelésben.

Az élelmiszertermelés 75 százaléka ugyanis a beporzó rovaroktól függ, de például az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben a méhcsaládok fele pusztult el, Kína egy részén pedig már teljesen eltűntek a beporzók – mutatott rá Áder János.

Mindezek elkerülését szolgálja például az az uniós népi kezdeményezés, amely a kérdés kezelésére, új szabályok kialakítására kéri az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot. Az államfő elmondta: több mint egymillió uniós polgár mellett ő is aláírta ezt Nagy István agrárminiszterrel együtt.

Az ENSZ is elfogadott egy globális megállapodást arról, hogy növelnék a védett szárazföldi és tengeri területek arányát 30 százalékra, illetve közösen dolgoznának az invazív fajok visszaszorításán és a káros növényvédő szerek használatának korlátozásán. Áder János szerint azonban emellett szemléletváltásra is szükség van.

Jelenleg ugyanis jelentős támogatást kapnak olyan tevékenységek, amelyek veszélyeztetik a biológiai sokféleséget – miközben ezekkel a forrásokkal éppen a biodiverzitás megőrzését kellene segíteni.

Az államfő a magyarországi eredményekről is beszámolt: az elmúlt tíz év döntéseinek eredményeként a védett területek aránya 22 százalékra emelkedett, és 45 százalékkal nőtt a védett, őshonos haszonállatok száma. A jövőről szólva az erdősítési program folytatását és a vizesélőhelyek helyreállításának tervét emelte ki Áder János.

Neked ajánljuk
Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények gyakoriságát Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam