2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket

A nemzetközi közösségnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legújabb vállalásai messze nem elegendők a 2015-ös párizsi klímamegállapodás céljainak teljesítéséhez – derül ki az ENSZ által kedden, a glasgow-i ENSZ-klímakonferencia (COP26) kezdete előtt ismertetett jelentésből.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) számításai szerint az egyes országok által eddig tett vállalások mindössze 7,5 százalékos csökkenést eredményeznek az üvegházhatású gázok kibocsátásában 2030-ra. 

A globális hőmérsékletemelkedés 1,5 Celsius-fokon belül tartásához az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentésére lenne szükség – de a 2 Celsius-fokos cél teljesítése is 30 százalékos csökkentést igényelne. 

A UNEP közlése szerint jelenleg a világ 2,7 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel néz szembe az évszázad végéig.

A jelentés szerint ez a folyamat még megelőzhető lenne abban az esetben, ha számos nagyobb ország elkötelezné magát a klímasemlegesség mellett. Az ilyen kötelezettségvállalások teljes körű végrehajtása esetén a globális felmelegedés mértékét 0,5 Celsius-fokra lehetne csökkenteni.

Az ENSZ október 31. és november 12. között Glasgow-ban tartja meg a COP26 klímakonferenciát, amelyen a tervek szerint megvitatják: miként érhető el a párizsi megállapodásban szereplő legfeljebb 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésre vonatkozó célkitűzés megvalósítása.

Ehhez minden országnak cselekvési tervet kell kidolgoznia – számos ország azonban még nem fogalmazott meg ambiciózus célokat, vagy célkitűzéseik elégtelenek.

„Nyolc évünk van arra, hogy még lehetőségünk legyen 1,5 Celsius-fokban korlátozni a globális felmelegedést, nyolc évünk van arra, hogy csaknem a felére csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását; nyolc évünk van arra, hogy elkészítsük a terveket, irányelveket vezessünk be, végrehajtsuk őket, és végül csökkentsük a kibocsátást” –hangsúlyozta Inger Andersen, a UNEP vezetője – „az óra hangosan ketyeg”.

Neked ajánljuk
Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A klímavédelem jó üzlet is lehet A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam