2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlődő országok adósságai is akadályozzák a hatékony klímavédelmet és az alkalmazkodást

Egy friss jelentés szerint a szegényebb országok 5-ször többet költenek adósságaik törlesztésére, mint a klímaválság enyhítésével kapcsolatos kiadásokra, a helyzet pedig tovább romolhat a jövőben.

A brit Jubilee Debt Campaign civil szervezet felmérése szerint a világ 34 legszegényebb országa évi 29,4 milliárd dollárt költ adósságrendezésre, míg csupán 5,4 milliárd jut az éghajlati válság hatásainak enyhítésére – ismertette a The Guardian alapján a Greendex.

Ezt példázza Uganda esete is, ahol 2016 és 2020 között évi 537 millió dollárt költöttek az éghajlati válság kezelését is magába foglaló beruházásokra, amelynek jelentős része ráadásul nemzetközi fejlesztési ügynökségektől és civilektől érkezett. Ez évi 107,4 millió dollárt jelent, ehhez képest azonban az ország által csak a 2021-ben törlesztendő adósság 739 millió dollárra rúg, és növekszik.

2025-re a 34 vizsgált országban az adósságrendezésre fordítandó összeg és a klímaváltozás hatásainak mérséklését célzó kiadások között a szorzó akár 7-szeresére is nőhet.

A brit civil szervezet szerint egy olyan helyzetben, amikor mindent meg kellene tenni a klímaválság enyhítésére, jóval több forrásnak kellene ehhez rendelkezésre állnia a szegény országokban is, ez pedig elsősorban a gazdag országok felelőssége.

Egyre többek szerint kell a klímatárgyalásokon helyet biztosítani az adósságkönnyítés kérdésének – különösen, hogy számos fejlődő ország a fosszilis erőforrások kitermelésének fokozásával próbálja fedezni adósságait.

Neked ajánljuk
Von der Leyen: a világ kormányainak teljesíteniük kell a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam