2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A G20-ak elkötelezettek a klímavédelmi célok teljesítése mellett

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoport vezetői a hétvégi római csúcstalálkozón megerősítik, hogy sürgős lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot – derült ki a csúcstalálkozó zárónyilatkozat-tervezetéből.

„Elkötelezettek vagyunk az egzisztenciális kihívást jelentő klímaváltozás elleni küzdelem mellett” – olvasható a dokumentumban, amelyet a november elejére Glasgow-ba tervezett ENSZ-klímakonferenciát megelőzően terveznek közzétenni, és amelybe a Reuters globális hírügynökség nyert betekintést.

A G20-ak a nyilatkozattervezetben elismerik azt is, hogy a 1,5 Celsius-fokos növekedés „jóval kevesebb” negatív hatással jár, mint egy 2 Celsius-fokos emelkedés, így „haladéktalanul lépéseket kell tenni” a klímaváltozás alacsonyabb hőmérsékleti tartományban tartásáért.

Ugyanakkor továbbra is vitás kérdésnek számít, hogy melyik évben akarják a G20-ak elérni a klímasemlegességet – a vélemények e tekintetben különösen Japán, Kína, Szaúd-Arábia és az uniós tagállamok között térnek el.

A dokumentum továbbá említést tesz arról is, hogy a G20-ak elkötelezettek „a nyílt, tisztességes, és szabályokon alapuló világkereskedelem mellett”, amelyre a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés miatt van szükség.

Az országcsoport ezért a gazdasági protekcionizmus ellen és a multilaterális kereskedelmi együttműködés mellett emel szót a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjával, illetve szerepének erősítésével.

Egy kínai acélmű kéményei Fotó: Andreas Habich/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam