2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

David Attenborough: azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen

A 95 éves brit természettudós David Shukmannek, a BBC tudományos szerkesztőjének elmondta: hónapról hónapra egyre jelentősebbek és vitathatatlanabbak azok a változások, amelyek a bolygónkon történnek, és amelyeknek pusztító hatásait tapasztaljuk – „ha nem cselekszünk most, már késő lesz”.

Azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen, mert különben már késő lesz a bolygó számára – figyelmeztetett David Attenborough brit természettudós a vasárnap kezdődő glasgow-i klímacsúcs előtt. A COP26 klímakonferencia azt célozza, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése ne haladja meg a másfél Celsius-fokot az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest.

Attenborough azt is kiemelte, hogy a gazdagabb nyugati országoknak, például Nagy-Britanniának segítenie kell a klímaváltozás miatt otthonukat elvesztő menekülteknek.

„Mi okoztuk ezt, a mi ipari termelésünk az egyik fő tényező a klímaváltozásban, tehát erkölcsi felelősségünk van abban, hogy segítsünk.”

Hozzátette: „még ha nem is mi okoztuk volna, akkor is erkölcsi felelősségünk lenne, hogy tegyünk valamit a sok ezernyi férfiért, nőért és gyermekért, akik mindenüket elveszették”. Mint hangsúlyozta: nem fordíthatunk hátat, nem mondhatjuk, hogy ez nem a mi dolgunk.

Attenborough október elején reménykeltőnek nevezte a klímacsúcsot, mint mondta: most először az egész világ hallani fogja az érveket, a problémák elemzését és azt is, hogy mi lehet a megoldás.

David Attenborough a Nemzetközi Valutaalap 2019-es fenntarthatósági konferenciáján Fotó: International Monetary Fund/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam