2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Humorral és egy dínóval hívja fel a figyelmet az ENSZ a közelgő klímacsúcs jelentőségére

Sajátságos klipet tett közzé az ENSZ a vasárnap kezdődő glasgow-i klímakonferenciára (COP26) készülve: a videóban a New York-i ENSZ Közgyűlésben jelenlévő diplomaták legnagyobb megdöbbenésére egy dinoszaurusz vonul be a terembe, és lép fel a pulpitusra.

Az őshüllő arról beszél, hogy nekik nem volt választásuk, hiszen (a legelfogadottabb tudományos magyarázat szerint) egy meteroitbecsapódás miatt pusztultak ki, az emberiség viszont felveheti a küzdelmet a potenciálisan szintén kihalást okozó klímaváltozással szemben.

„Ide figyeljenek, emberek! Tudok egy s mást a kihalásról, és hadd mondjam el nektek - azt hinnénk ez valamennyire nyilvánvaló –, kihalni rossz dolog. És a saját kipusztulásotokat okozni?” – teszi fel a költői kérdést a dinoszaurusz.

„Klímakatasztrófa felé tartotok, kormányaitok mégis minden egyes évben közpénzszázmilliárdokat költenek fosszilis tüzelőanyagok támogatására. Képzeljétek el, ha mi százmilliárdokat költöttünk volna óriási meteoritok támogatására!”

Az érzékletes hasonlat után a videó a klímacsúcsban rejlő, sorsdöntő lehetőséget hangsúlyozza: „hatalmas lehetőség áll előttetek azzal, hogy újjáépítitek a gazdaságaitokat, és kilábaltok ebből a járványból. Ez az emberiség nagy esélye.”

Forrás: United Nations Development Programme (UNDP)/youtube.com
Neked ajánljuk
A Klímapolitikai Intézet Glasgow-ról: Nem több, nem kevesebb a vártnál Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Kína a klímavédelmi vállalások betartását sürgeti, de maga nem tesz új erőfeszítéseket Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam