2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Humorral és egy dínóval hívja fel a figyelmet az ENSZ a közelgő klímacsúcs jelentőségére

Sajátságos klipet tett közzé az ENSZ a vasárnap kezdődő glasgow-i klímakonferenciára (COP26) készülve: a videóban a New York-i ENSZ Közgyűlésben jelenlévő diplomaták legnagyobb megdöbbenésére egy dinoszaurusz vonul be a terembe, és lép fel a pulpitusra.

Az őshüllő arról beszél, hogy nekik nem volt választásuk, hiszen (a legelfogadottabb tudományos magyarázat szerint) egy meteroitbecsapódás miatt pusztultak ki, az emberiség viszont felveheti a küzdelmet a potenciálisan szintén kihalást okozó klímaváltozással szemben.

„Ide figyeljenek, emberek! Tudok egy s mást a kihalásról, és hadd mondjam el nektek - azt hinnénk ez valamennyire nyilvánvaló –, kihalni rossz dolog. És a saját kipusztulásotokat okozni?” – teszi fel a költői kérdést a dinoszaurusz.

„Klímakatasztrófa felé tartotok, kormányaitok mégis minden egyes évben közpénzszázmilliárdokat költenek fosszilis tüzelőanyagok támogatására. Képzeljétek el, ha mi százmilliárdokat költöttünk volna óriási meteoritok támogatására!”

Az érzékletes hasonlat után a videó a klímacsúcsban rejlő, sorsdöntő lehetőséget hangsúlyozza: „hatalmas lehetőség áll előttetek azzal, hogy újjáépítitek a gazdaságaitokat, és kilábaltok ebből a járványból. Ez az emberiség nagy esélye.”

Forrás: United Nations Development Programme (UNDP)/youtube.com
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam