2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szakpolitikai döntésekben is érvényre juttatnák a környezet szempontját

Az Európai Bizottság bejelentette szerdán, hogy nyilvántartásba veszi a Cselekvési felhívás a környezetvédelem érvényesítésére az összes szakpolitikában elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot olyan jogszabály elfogadására, amely biztosítja, hogy a tagállamok a nemzeti intézkedéseik elfogadásakor, vagy a meglévő szabályozások módosítása estén figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jogi szempontból elfogadható a kezdeményezés, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött – a javaslat tartalmát a brüsszeli testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A most nyilvántartásba vett kezdeményezés szervezői szerint az Európai Bizottságnak meg kell védenie és javítania kell az európaiak életminőségét, miközben védi a különféle fajokat és a természeti környezet egészét.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll a rendelkezésükre.

A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság környezetvédelmet szolgáló új javaslatokat fogadott el Több mint egymilliárd euróból valósulhatnak meg szén-dioxid-mentesítő projektek a kontinensen Számos tagállam vizsgázott rosszul hulladékkezelésből Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam