2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

India vonakodik kivenni a részét a klímavédelemből

A világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója egyelőre nem hajlandó célul kitűzni a nettó zéró emissziót, helyette inkább azt szeretné, ha a világ országai kollektíven létrehoznának egy keretrendszert, amely mentén „csökkenteni lehet a károsanyag-kibocsátást”, elkerülve ezzel a globális hőmérséklet veszélyes növekedését.

A november első felében, Glasgow-ban megrendezésre kerülő globális klímakonferenciához közeledve Indiára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy jelentsék be: az évszázad közepére karbonsemlegessé fognak válni.

Ilyen bejelentést eddig az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió tett, Kína és Szaúd-Arábia 2060-as céldátumot fogalmazott meg.

A kormány eddigi nyilatkozatai szerint ez India esetében egyelőre elképzelhetetlen.

Az számít igazán, hogy mennyi szenet engedsz az atmoszférába, nem elsősorban az, hogy a nettó zéró károsanyag-kibocsátást elérd – fogalmazott R.P. Gupta indiai környezetvédelmi miniszter a CNN-nek.

Gupta azzal védekezett, hogy az Egyesült Államok 92, az EU 62, Kína pedig 450 gigatonna szenet ereszt az atmoszférába, mielőtt elérik a zéró emissziós céldátumot. Szerinte ezeket az értékeket kellene csökkenteni.

India azzal is akarja jelezni, hogy komolyan veszik a klímavédelem kérdését, hogy Narendra Modit, India miniszterelnökét is elküldik a glasgow-i konferenciára.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam