2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A G20-országok a hathatós klímavédelem mellett foglaltak állást

A római G20-csúcstalálkozó záródokumentumát a házigazda Mario Draghi olasz miniszterelnök tartalmas fordulópontnak nevezte. A 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport egyebek mellett abban is egyetértett, hogy az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák az általános felmelegedést. 

Mario Draghi sikeresnek értékelte a világ tizenkilenc legfejlettebb országa és az EU állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóját. Ugyanakkor megjegyezte, hogy egyáltalán nem volt könnyű megállapodásra jutni. Sajtóforrások szerint a delegációk az utolsó percekig dolgoztak a húszoldalas zárónyilatkozat végleges formáján.

A római kormányfő úgy vélte, hogy az utóbbi években kevéssé aktív G20-csoport hozzáállása a pandémia, a klímaválság, valamint az általuk okozott társadalmi egyenlőtlenségek hatására hirtelen megváltozott, tudatosabbá vált.

Eredménynek nevezte, hogy a csúcs elfogadta azt a tudományos megállapítást, miszerint az évszázad feléig 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést, és hangsúlyozta a szénsemlegesség melletti elkötelezettséget. 

Elemzők figyelmeztettek arra, hogy annak pontos dátuma kimaradt a zárónyilatkozatból, de Mario Draghi kiemelte: az évszázad közepére való általános utalás „konkrétabb bármilyen korábbi dokumentumban szereplő időpontnál”.

A szén-dioxid-kibocsátás felszámolására kitűzött 2050-es dátum tarthatóságát illetően kétségeinek adott hangot, ugyanakkor kiemelte, hogy a világ vezető országai évi százmilliárd dolláros támogatásról egyeztek meg, amivel a fejlődő országok klímapolitikáját segítik.

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a római csúcstalálkozó második napján
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A találkozót megelőzően António Guterres ENSZ-főtitkár sürgette a G20-csoport vezetőit, hogy az éghajlatváltozással szembeni fellépés jegyében tegyenek többet az országok közötti, veszélyes szintű bizalmatlansággal szemben, és nyújtsanak támogatást a szegényebb országoknak.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam