2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: Glasgow a hitelesség visszaszerzéséről is szól

Glasgow nemcsak az ambíciók emeléséről, de a hitelesség visszaszerzéséről, a cselekvésről és a mielőbbi látható eredményekről is szól – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn a skóciai nagyvárosban, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülésén.

Felszólalásában az államfő kijelentette: a helyzet kritikus mivoltára figyelmeztető drámai hangütésű mondatok elhangzottak már korábban is, márpedig „nehéz a választókkal elhitetni, hogy már 26 éve mindig, folyamatosan a 24. órában vagyunk” – idézte az államfőt az MTI alapján az Origó.

Áder János leszögezte: nehéz sikeres tanácskozásról beszélni, hogyha a helyzet – jelen esetben a légkör szén-dioxid-koncentrációja – folyamatosan romlik.

Márpedig a légkör szén-dioxid-koncentrációja nőtt az elmúlt 25 évben, és sajnos a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta is

– fűzte hozzá Áder János, hangsúlyozva: a tudomány eredményei és a természet jelzései egyértelműek, cselekednünk kell.

A köztársasági elnök szerint először is őszinte számvetésre van szükség az egyes országok eredményeit illetően, és a PR-mutatványok helyett cselekvés kell. Másodsorban szükséges az is, hogy a nagy kibocsátók, amelyek a szennyezőanyag-kibocsátás nyolcvan százalékáért felelnek, mielőbb megállapodásra jussanak a csökkentés üteméről – hangsúlyozta Áder János.

Fotó: MTI/AP pool/Alberto Pezzali

Az államfő kitért a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hét végi római csúcsértekezletére is, megállapítva: azon a találkozón nem született döntés az új szénerőművek építésének tilalmáról, és a résztvevők nem állapodtak meg a fosszilisenergia-támogatások megszüntetésének semmiféle időpontjáról sem.

Az államfő szükségesnek nevezte, hogy azok az országok, amelyekben az egy főre eső kibocsátás jelentősen meghaladja a nemzetközi átlagot, vállaljanak nagyobb szerepet az ambícióemelés finanszírozásában.

A kibocsátás csökkentése mellett legalább akkora gondot kell fordítani az alkalmazkodásra is

– húzta alá Áder János, kiemelve: Magyarország a világ kibocsátásának mindössze 0,13 százalékáért felel, vállalja ugyanakkor, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Erről törvény született, és a végrehajtás megkezdődött – tette hozzá. Mindemellett „2030-ig biztosan, de reményeink szerint talán már 2026-ra beszüntetjük a szénalapú áramtermelést” – húzta alá a köztársasági elnök.

„Egy hónap múlva Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót szervezünk Budapesten, hogy ne csak az ambícióemelés fontosságáról beszéljünk, de a közös cél eléréséhez szükséges megoldásokat, innovációkat, technológiákat is bemutassuk” – zárta glasgow-i felszólalását Áder János.

Neked ajánljuk
A Klímapolitikai Intézet Glasgow-ról: Nem több, nem kevesebb a vártnál Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Kína a klímavédelmi vállalások betartását sürgeti, de maga nem tesz új erőfeszítéseket Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam