2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akadozik a klímavédelmi erőfeszítések finanszírozása

Október 25-én a COP26, vagyis az ENSZ következő klímakonferenciájának elnöksége megosztotta az elfogadott klímafinanszírozási ütemtervet (Delivery Plan), amely részletezi, hogy a fejlett országok hogyan fognak hozzájárulni az ENSZ által meghatározott, százmilliárd dolláros klímaalaphoz. Azon  dolgoznak, hogy a jövőben ne keletkezzenek lyukak a fejlődő országok támogatását célzó büdzsében.

Az ENSZ célja az, hogy minden évben összegyűljön százmilliárd dollár a fejlett országok felajánlásával, ami a fejlődő országok klímaproblémáinak megoldásait támogatja. 2020-ban nem sikerült elérni a százmilliárdos határt, az új terv célja ezért az, hogy 2022-ben szignifikáns előrelépés történhessen a kitűzött összeg felé, 2023-ban pedig elérjék azt.

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy

2023 után sikerülhet minden évben összegyűjteni a százmilliárdot, vagy akár még annál is többet.

A pénzügyi segítséget egyébként már 2009-ben megfogalmazták és aláírták az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény részes felei, és már akkor százmilliárd dollárban egyeztek meg, amelyet a 2020-as évig kellett volna elérni, sokféle – állami és magán, két- és többoldalú – forrás bevonásával.

Ez nem történt meg, ami a koronavírus-járvány miatt annyira nem is csoda – a Delivery Plan éppen ezért csúsztatja a határidőt 2022-ig. A dokumentum ugyanakkor biztosítja róla a fejlődő országokat, hogy a százmilliárd dolláros segélyalap továbbra is képben van, a fejlett országok növelni fogják a támogatásukat.

Emellett felszólítja azokat az országokat, amelyek ezt még nem tették meg, hogy módosítsanak a klímaterveiken, célul tűzi ki az alkalmazkodásra fordított finanszírozás növelését, illetve elveket határoz meg az átláthatóság, az alkalmazott támogatási formák és a források előteremtését célzó együttműködések tekintetében.

Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam