2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merkel szerint a G20-ak megállapodása kedvező jelzés a klímacsúcs számára

Kedvező jelzésnek nevezte a glasgow-i klímacsúcs számára Angela Merkel német kancellár azt, hogy a G20-csoport vezetői vasárnap záruló római csúcstalálkozójukon egyetértettek abban: az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra akarják korlátozni a globális felmelegedés mértékét.

Merkel kiemelte: a világ 19 vezető gazdasága és az Európai Unió alkotta országcsoport 2016 óta első alkalommal állt ki közösen a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések mellett.

Klímavédők ugyanakkor csalódottságuknak adtak hangot a G20-csúcs zárónyilatkozatának az éghajlatváltozást érintő részeiről. Miközben eredetileg kifejezetten a 2050-es évet tűzték ki célul az üvegházhatású gázok kibocsátásának nullára csökkentésére, illetve a karbonsemlegesség elérésére, a mostani célkitűzés „nagyjából a század közepe”.

António Guterres ENSZ-főtitkár a Twitteren azt írta, hogy be nem teljesült, de legalább nem eltemetett reményekkel hagyja el Rómát.

A megállapodás hangneme szigorúbb, mint a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményé – közölték a tárgyalásokon részt vevő diplomaták az MTI szerint korábban az AFP-vel.
A párizsi egyezmény célja az általános felmelegedés szintjének az ipari forradalom előtti szinthez képest jóval 2 Celsius-fok – lehetőség szerint 1,5 Celsius-fok – alatt tartása, azóta ez utóbbi célkitűzés vált elsődlegessé.

Nem kormányzati szervezetek szerint a fő tét annak ismerete, milyen konkrét eszközöket vállalnak az egyes országok a célkitűzés betartása érdekében, amiről gyakran nem szívesen nyilatkoznak.

Mario Draghi olasz miniszterelnök üdvözli Angela Merkel német kancellárt a G20-csoport kétnapos csúcstalálkozóján
Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis
Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam