2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Glasgow-i klímacsúcs: a cél 1,5 fokban maximálni a globális felmelegedés mértékét

Csaknem kétszáz ország részvételével kezdődött meg vasárnap a skóciai Glasgow-ban az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülése.  A találkozón, amelynek helyszínén várhatóan 25 ezer politikus és szakértő fordul meg a következő 12 napban, olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján 1,5 fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét.

A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

Alok Sharma, aki a brit kabinetiroda államtitkáraként a COP26-értekezlet elnöke, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette:

rohamosan fogy az idő arra, hogy a globális felmelegedést az elfogadott célnak megfelelően 1,5 fokra lehessen korlátozni a 2030-ig szóló előrejelzési távlatban, és „a vészcsengők már világszerte megszólaltak”.

A helyzet sürgető mivoltát illusztrálandó a COP26-ülés helyszínéről, Glasgow-ról nevezték el az Antarktisz nyugati térségének egyik különösen gyors ütemben olvadó, eddig névtelen gleccserét. A 100 kilométer hosszúságú jégfolyamból és tágabb környezetéből a műholdas adatokra alapuló mérések szerint az utóbbi 25 évben 315 milliárd tonna jég olvadt bele a környező óceánba.

A legnagyobb skóciai városban rendezett COP26-értekezletre – amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre – hivatalos mások mellett Joe Biden amerikai elnök. A szervezők meghívták Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, aki azonban az oroszországi koronavírus-helyzet miatt nem tud személyesen jelen lenni a glasgow-i klímacsúcson.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az előzetes tervvel ellentétben, a kért biztonsági protokoll hiánya miatt nem megy az ENSZ klímakonferenciájára – számolt be róla az NTV török hírtelevízió alapján az MTI.

Boris Johnson brit miniszterelnök üdvözli Joe Biden amerikai elnököt az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26)
Fotó: MTI/AP/Pool/Alastair Grant
Neked ajánljuk
A Klímapolitikai Intézet Glasgow-ról: Nem több, nem kevesebb a vártnál Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs A kibocsátás csökkentése nem egy azonnal ható pirula Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam