2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Boris Johnson: az emberiség már nem áll reménytelenül vesztésre a klímaváltozás elleni mérkőzésen

A brit kormányfő keddi glasgow-i sajtóértekezletén kijelentette: a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok (G20) hét végi római csúcstalálkozójáról hazafelé tartva még úgy látta, hogy ha a klímaváltozás elleni küzdelem futballmeccs lenne, az emberiség 5-1 arányú vesztésre állna. 

„A világ hozzávetőleg 120 vezetőjével tartott kétnapi tárgyalás után azonban most már azt mondanám, hogy egy, sőt talán két góllal is feljöttünk, és úgy gondolom, hogy eljuthatunk a hosszabbításig” – fogalmazott Johnson a november 12-ig tartó értekezlet első két munkanapját összegző sajtótájékoztatóján.

A brit kormányfő szerint semmi kétség nem fér hozzá, hogy a COP26-rendezvény eddigi csúcstalálkozó-szakaszában sikerült bizonyos haladást elérni.

Az értekezlet eredményeként „véget ér a nagy láncfűrészes mészárlás”: a COP26 második napján ugyanis 105 ország képviselői írtak alá megállapodást arról, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát – idézte fel a brit miniszterelnök.

Ugyancsak kedden széles körű megállapodás jött létre a résztvevők között a szén-dioxidnál jóval erőteljesebb üvegháztatást kifejtő metángáz kibocsátásának jelentős csökkentéséről 2030-ig. Mindezek alapján Boris Johnson úgy fogalmazott: „óvatosan derűlátó”, de hangsúlyozta, hogy a célok eléréséig még nagyon hosszú az út, és óvakodni kell a hamis remények keltésétől.

Az állam- és kormányfők a glasgow-i COP26-értekezlet első két napjának csúcstalálkozója után távoznak a skóciai nagyvárosból, és az ülés további szakaszában a kormányok által tett vállalások technikai kidolgozása kerül napirendre szakértők részvételével.

Fotó: MTI/EPA/Robert Perry
Neked ajánljuk
Sokkal szigorúbb klímavédelmi politikára lenne szükség Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam