2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína a klímavédelmi vállalások betartását sürgeti, de maga nem tesz új erőfeszítéseket

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülése elsején vette kezdetét. A november 12-éig tartó értekezlet első két munkanapján 120 ország állam- és kormányfője is részt vett. Bár a kínai elnök szintén meghívást kapott az eseményre, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan végül nem jelent meg a csúcson.

A kínai elnök a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el hazáját, az azóta rendezett nemzetközi találkozókon jellemzően videókapcsolaton keresztül mondott beszédet. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta: a COP26 szervezői nem biztosították Hszi számára azt a lehetőséget, hogy videókapcsolaton keresztül mondja el beszédét. 

Az elnök ezért írásos közleményt küldött, melyben felszólította az országokat, hogy tartsák magukat vállalásaikhoz, ám újabb ígéreteket nem tett hazája részéről.

A kínai szóvivő mindazonáltal hangsúlyozta: Kína jelentős erőfeszítéseket tett, és „nagyszerű eredményeket” ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Példaként említette Kína karbonsemlegességre irányuló célkitűzéseit, amelyek alapján 2030-ra tervezik a szén-dioxid-kibocsátás tetőzését, és 2060-ra a karbonsemlegességet. Elmondta: 2020-ban Kína szén-dioxid-kibocsátása 48,4 százalékkal csökkent 2005-höz képest, vagyis túlteljesítette azt a vállalását, miszerint 40-45 százalékkal visszafogja azt ebben az időszakban.

Hozzátette: a szénfelhasználás csökkentése mellett az ország felgyorsította az átállást a zöld- és alacsony szénigényű energiákra.

Hszi Csin-ping kínai elnök Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Neked ajánljuk
Klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és Kína A Klímapolitikai Intézet Glasgow-ról: Nem több, nem kevesebb a vártnál Korai hó Kínában Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam