2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 80 ország írta alá a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó globális célkitűzést

A csatlakozók még ebben az évtizedben 30 százalékkal csökkentenék a szén-dioxidnál sokszorosan károsabb gáz kibocsátását, amivel 0,2 Celsius-fokot nyeshetnének le a felmelegedésből.

A metánkibocsátás csökkentése hatalmas különbséget jelent majd a klímaváltozás elleni küzdelemben – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök az amerikai és európai uniós vezetésű kezdeményezés bejelentésekor.

Az egyezményt aláíró több mint 90 ország (korábban 105-en jelezték részvételüket) – amelyek együtt a világgazdaság kétharmadát adják – azt vállalja, hogy

2030-ig a 2020-as értékhez képest legalább 30 százalékkal csökkentik a légkörbe jutó metán mennyiségét.

Némileg beárnyékolja a kezdeményezést, hogy a legnagyobb metánkibocsátók közé tartozó Kína, Oroszország és India kimarad ebből. Az aláírók között Magyarország sem szerepel.

A Bloomberg számításai szerint ha megvalósul a 2030-ig előirányzott csökkentés, akkor ennek köszönhetően 0,2 Celsius-fokkal kevésbé emelkedik majd a globális átlaghőmérséklet. A csatlakozóktól ugyanakkor nem várják el, hogy konkrét vállalást tegyenek.

Az USA szerepvállalásának különös jelentősége van, hiszen a BBC szerint egymaga felelős a globális metánkibocsátás 30 százalékáért. 2023-tól életbe lépő metánstratégiájuk értelmében szigorítják is az új olaj- és gázkutak, illetve a kapcsolódó infrastruktúra létesítésére és kezelésére vonatkozó előírásaikat, illetve a hulladék- és trágyakezelés átalakításával a mezőgazdaság metánkibocsátását is visszafogják.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam