2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kibocsátás visszatért a koronavírus előtti szintre

A Global Carbon Project nevű kutatócsoportnak a 26. klímacsúcsra készült korai becslése szerint a globális szén-dioxid-szennyezés visszatért a világjárvány előtti szintre.

2021-ben ugyanakkor a kutatás szerint 4,9 százalékkal nő a fosszilis energiahordozó-égetés a 2020-as szinthez képest  – ismertette a Bloomberg alapján a Portfolio.

A friss számok az elmúlt évtizedekben halogatott klímavédelmi lépésekről tanúskodnak a szerzők szerint.

A világ 36,4 gigatonna szén-dioxidot bocsáthat ki, ami megközelíti a 2019-es kibocsátási szintet.

Tavaly 5,4 százalékkal zuhant a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-világjárvány miatt, a gazdasági aktivitás csökkenése, a karanténszabályok, az utazási tiltások miatt.

Hasonló a helyzet, mint a pénzügyi válság idején, 2009-ben 1,5 százalékkal csökkent a világ karbonkibocsátása, azonban 2010-ben 5 százalékot ugrott, mintha semmi sem történt volna – jelentette ki Robert Jackson, a Stanford Egyetem klímakutató professzora.

Kína, a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-szennyezője a járványból való kilábalás támogatása érdekében csúcsra járatja a szénerőműveit Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam