2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az első, klímaváltozás okozta éhínség pusztít Madagaszkáron

A szigetország déli részén 1,3 millió ember nem tud elegendő élelmiszerhez jutni.

A Madagaszkáron pusztító éhínség ez első olyan vészhelyzet, amelyet az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás okozott – közölte kedden Aduino Mangoni, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egyik vezetője a fővárosból, Antananarivóból közvetített sajtótájékoztatón.

A helyzet csak romlani fog, mivel a következő aratás csak áprilisra várható – addigra akár félmillió öt év alatti gyerek lehet alultáplált. 

A helyzet aggasztó – mondta Mangoni. Nem tudni, hány gyerek halt már meg az alultápláltság miatt. A térségben a gyerekeket gyakran csak néhány hónaposan regisztrálják, ha addig életben maradnak.

Ez a régió legsúlyosabb aszálya 1981 óta. Ezúttal azonban az embereket már öt egymást követő évben aszály, valamint a talajerózió miatt szokatlanul erős homokviharok sújtják. A földeken alig nő valami, az itt élők kaktuszokkal és szöcskékkel táplálkoznak.

A többi éhínséget – például Dél-Szudánban, Jemenben vagy az etiópiai Tigray-régióban –, amelyeknél a WFP élelmiszersegélyt nyújtott, mind valamilyen konfliktus váltotta ki. Madagaszkáron a helyzet oka egyértelműen a klímaváltozás. 

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam