2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 2 fokos határ tartására még van remény

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Glasgow-ban zajló 26. ülésének (COP26) résztvevői által az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozására tett kötelezettségvállalások alapján két Celsius-fok alatt tartható a globális felmelegedés mértéke – állapították meg a Melbourne-i Egyetem kutatói.

India, a világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója vállalta, hogy 2070-re klímasemleges lesz, és 2030-ra áramtermelése fele megújuló energiából fog származni: ez jelentős változást okozott a becslések alakulásában a szakemberek szerint – ismertette a The Guardian című brit napilap honlapja alapján az MTI.

Ha India és a többi részt vevő ország is teljesíti ígéreteit, a hőmérséklet várhatóan 1,9 Celsius-fokkal fog az iparosodás előtti szint fölé emelkedni a század végére.

Ez alacsonyabb, mint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos felső határérték, de magasabb, mint az 1,5 Celsius-fokos alsó határérték. 

Alok Sharma, a COP26-értekezlet elnöke elmondta, az új vállalások fontos előrelépést jelentenek, de figyelmeztetett arra is, hogy többet kellett volna tenni ezen a klímatalálkozón annak érdekében, hogy elérhető közelségbe kerüljön az 1,5 Celsius-fokos cél.

India és más országok új vállalásaival a globális GDP 90 százalékát lefedik a karbonsemlegességre (azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra) vonatkozó ígéretek, ami előrelépés a tavalyi 30 százalékhoz képest – azonban nem tettek ígéretet a globális kibocsátás 2030-ig történő megfelezésére – mutatott rá Sharma.

Narendra Modi indiai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az ENSZ 26. klímakonferenciáján
Fotó: MTI/AP/Reuters/Phil Noble
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Az amerikai elnök szerint a jelentősebb gazdaságoknak gyorsítaniuk kell az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam