2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém erős UV-sugárzás perzseli Bolívia hegyvidéki területeit

Szokatlan hőhullám sújtja hetek óta La Pazt, Bolívia hegyvidéki fővárosát: az ultraibolya (UV) sugárzás extrém magas, ráadásul szokatlanul kevés felhővel párosul. A jelenséget a tudósok a klímaváltozás számlájára írják.

A sugárzás szintje az elmúlt hetekben több alkalommal is elérte a 21-et az UV-skálán. Az Egészségügyi Világszervezet az 11-es UV-indexet már extrém magasnak tartja, akkor már óva intik az embereket a napon való tartózkodástól bőrkárosító hatása miatt – számolt be az MTI alapján a Kisalföld.

Bolíviai tudósok szerint az esőzések megváltozott mintázata kiélezi az UV-sugárzás hatásait.

„Megerősítettük azt, amiről sokan beszélnek: az esős évszak hoz bizonyos mennyiségű esőt, de rövidebb ideig”

– mondta Luis Blacutt, a La Paz-i légkörfizikai laboratórium kutatója, aki klímaváltozási modelleket készített a folyamat tanulmányozására. 

A dél-amerikai Andok térségének magasan fekvő területein a világon a legmagasabb szintű lehet az ultraibolya sugárzás – az UV-index néha akár 40 fölé is szökik, de az extrém magasnak tartott 11-17 jóval gyakoribb Fotó: pexels.com

Bár az esőzések a héten hoztak némi megkönnyebbülést, a laboratórium szerint még legalább egy hétig tart az ilyen extrém magas UV-sugárzás.

„Ez azt jelenti, hogy a felhők formálódása késik, az ultraibolya sugárzás jóval érzékelhetőbb. Most, amikor nincsenek felhők, nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás érkezik, ami mindenkire hatással van” – tette hozzá Blacutt.

Neked ajánljuk
Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam