2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Modern technológia és ezeréves szakmák – egyik nélkül sem élhetünk fenntarthatóan

A jövő társadalma csak akkor lesz fenntartható, ha befektetünk a legkorszerűbb technológiákba – de ez nem jelenti, hogy megfeledkezhetnénk a múlt tudásáról. Elődjeink ismeretei nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. De pontosan hogyan? Részben erről szólnak a közelgő Planet Budapest 2021 rendezvényei.

Mára egyértelművé vált, hogy a jövő társadalma akkor lesz fenntartható, ha befektet a legkorszerűbb kutatásokba és technológiákba, ehhez pedig nélkülözhetetlen az élethosszig tartó tanulás. Az emberekhez hasonlóan a gépek is egyre okosabbak lehetnek, hála a gépi tanulás és az alkalmazott mesterséges intelligencia (MI) megjelenésének.

A fenntartható fejlődés aligha lenne elképzelhető ezek használata nélkül, sőt az MI már most sokat segít a jövő zöld megoldásaiban az orvoslás, a mezőgazdaság vagy éppen a hulladékgazdálkodás területén.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a múlt tudásáról sem: elődjeink megfigyelései és ismeretei nélkül a legkorszerűbb tudás sem szerezhető meg, a kettő együtt vezet el a sikeres társadalomhoz és egy élhetőbb világhoz.

A modern technológiáról ritkán jutnak eszünkbe több évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt használt technikák, pedig a mai eljárások gyakran ezeket fejlesztették tovább vagy gondolták újra. Amikor építkezünk, állatokat tartunk vagy épp luxustermékeket gyártunk, szinte sosem nélkülözhetjük a múlt tudását és tapasztalatát.

Vannak olyan mesterségek, melyek épp azért „emelkednek fel” újra, mert nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaságunk valóban körforgásossá váljon.

Esernyőjavítókkal valószínűleg már nem fogunk találkozni, de a ruhák javítása, átalakítása egyre népszerűbb napjainkban, főképp amiatt, mert az elmúlt években élénk figyelmet kapott a divatipar fenntarthatatlansága. Eközben a fenntartható erdőgazdálkodásban, az örökerdők művelésében egyre nagyobb szerepet kap a kézi favágás tudománya.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miként találkozik az elmúlt évszázadok tudása a jelen vívmányaival, látogass el a Planet Budapest 2021 rendezvényeire, ahol többek között egy robotjátszóteret is kipróbálhatsz, és megkóstolhatod a legfinomabb, felelős szemlélettel készült ételeket is. Találkozzunk 2021. november 30. és december 5. között a Hungexpón!

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam