2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világátlagnál kétszer gyorsabban melegszik Izrael

Az izraeli meteorológiai szolgálat legfrissebb, a kéthetes glasgow-i klímacsúcs alkalmával közzétett jelentése alapján 1980 óta az egész világon átlagosan 1,18 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet, miközben Izraelben ez a növekedés 2,1 fokos volt.

Izraelben a világ átlagánál közel kétszer gyorsabb ütemben növekszik az átlagos hőmérséklet, és az országot a világátlagnál sokkal súlyosabban érinti a globális felmelegedés – ismertette a jelentést a Jediót Ahronót című újság hírportálja alapján az MTI.

Az izraeli meteorológiai szolgálat az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) globális adataival vetette össze a helyi méréseket.

Az IPCC számításai 1980 és 2020 között évtizedenként átlagosan 0,29 Celsius-fokos globális felmelegedést mértek, de Izraelben ez az érték 0,54 Celsius-fok, vagyis majdnem a duplája.

Az elmúlt harminc évben országos számításban mintegy 25 milliméterrel csökkent az éves csapadék, és kevesebb lett a csapadékos napok száma is. 

Izraelben az éghajlatváltozás négy fő jellemzőjére kell felkészülni: melegebb lesz, nagyobb lesz a szárazság, emelkedik a tengerszint, és egyre szélsőségesebb lesz az időjárás.

A rekordmennyiségű esőzések miatt növekszik az áradások, földcsuszamlások és árvizek száma. A változások a jelentés készítői szerint alááshatják a regionális stabilitást, és hátrányosan érinthetik Izrael biztonságát is.

Izraeli búvárok a Vörös-tengerben Eilatnál Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam