2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elérhetőnek tűnik a Párizsban kitűzött cél

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője szerint a glasgow-i klímacsúcson eddig tett felajánlásokkal elérhető közelségbe került a 2015-ös párizsi klímacsúcson tett vállalás teljesítése.

Az IEA friss elemzése szerint ha a tagállamok tényleg betartják határidőre nettó zéró kibocsátási terveiket, amelyeket tettek, és ha mindehhez azokat az új vállalásokat is figyelembe vesszük, amelyeket a metánkibocsátás csökkentése terén a minap aláírtak,

a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,8 fok körül megállhat az ipari korszak kezdetéhez képest.

Ezzel teljesülne a 2015-ös párizsi klímamegállapodás fő célkitűzése, vagyis sikerülne a globális felmelegedést jóval 2 fok alatt tartani.

A friss elemzések szerint egyébként az ipari korszakhoz képest most 1,15 fok körüli a globális átlaghőmérséklet emelkedése, tehát ehhez képest még további legalább félfokos emelkedés mindenképpen bekövetkezne.

Ugyanakkor a Glasgow-ban tett friss fogadkozások tükrében jóval alacsonyabb lenne a tényleges felmelegedés, mint a klímacsúcsot megelőzően kalkulált pályák, amelyek inkább 2,2-2,8 fok körüli felmelegedést vázoltak.

Neked ajánljuk
Von der Leyen: a világ kormányainak teljesíteniük kell a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam