2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország jól teljesít a szénmentesítésben

Magyarország figyelemre méltó helyen végzett a KPMG által kiadott felkészültségi mutatóban, a Net Zero Readiness Indexben (NZRI), amely a dekarbonizációs stratégiák szerint értékeli az egyes országok teljesítményét. Olyan szereplőket szorítottunk e tekintetben magunk mögé, mint az USA, Szingapúr vagy Ausztrália.

Ennél is jobban hangzik, hogy azon 5 ország egyike vagyunk, amelyek maximális pontszámot értek el a jogalkotásszintű intézkedések területén – írja a Portfolio.

A KPMG első ilyen jellegű felmérése a glasgow-i COP26 klímacsúcs apropójából készült, és 103, a jogalkotó, illetve a vállalati szektor fenntarthatósági lépéseit összegző mutató alapján azonosítja a 25 legjobban teljesítő országot. A felmérés egyik alapvető megállapítása, hogy

míg a globális pénzügyi szektor egyre inkább figyelembe veszi az éghajlati kockázatot a befektetési és hitelezési döntéseiben, kormányzati szinten még sok országban elmaradnak a megfelelő ösztönző s szabályozó intézkedések. 

Az élmezőnyt az északi országok vezetik. A dobogó legfelső fokán az egyik legnagyobb olaj- és gázexportőreként ismert Norvégia végzett: az előkelő helyezését a villamos közlekedés térnyerésével, a megújuló energiába való intenzív befektetéseivel, illetve a zéró kibocsátás céldátumának előrehozásával érték el.

Megújuló energiát szolgáltató napelemek sorait tartó modern térelemek a Széllkapu szabadidőparkban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A második helyezett az Egyesült Királyság lett, ahol hasonlóan erős a politikai támogatás, ugyanakkor tennivaló még akad bőven pl. a fűtés és az épületek zöldítése terén. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Svédország állhatott.

Magyarország összesítésben elért 13. helyezése a KPMG szakértői szerint komoly erőfeszítések eredményeként jöhetett létre, és igazán elismerést érdemel, különösen azért, mert a kelet-európai országok közül még Lengyelország vett részt a felmérésben, és a 19. helyen végzett.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam