2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett országok tovább tologatják a felelősséget?

A COP26 klímakonferencián részt vevő fejlődő országok szerint elengedhetetlen, hogy az e heti tárgyalásokon az éghajlatváltozás okozta veszteségek és károk kompenzálására fordított pénzekről is szó essen. Úgy látják azonban, hogy a leggazdagabb országok korábbi ígéreteik ellenére igyekeznek félresöpörni a problémát.

A zárt ajtós tárgyalásokon tapasztalt ellenállás azért különösen frusztráló, mert a fejlett országok másról sem beszélnek a klímakonferencián, mint a folyamat átláthatóságának fontosságáról – hangsúlyozta Oumar Kaloga, a fejletlen államokat tömörítő blokk főtárgyalója, Guinea állam képviselője a BBC-nek.

Mint a Qubit. rámutat, a klímakatasztrófában leginkább érintett, főleg afrikai nemzetek érvelése szerint az éghajlatváltozást elsősorban a fejlett és tehetős államok okozták:

az ő iparosodásuk juttatta a légkörbe a legtöbb szén-dioxidot, és jóval korábban kezdték a környezetszennyezést a világ más államainál.

Az OECD 2019-es jelentése szerint a fejlett országokban az éghajlatvédelmi büdzsé 25 százalékát alkalmazkodásra költötték, míg a maradékot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó projektekbe fektették. A szegény országok közösségeit viszont olyan intenzitással sújtja a klímaváltozás, hogy ők már nem tudnak alkalmazkodni: pénzre van szükségük, hogy helyreállíthassák a károkat, vagy élhetőbb régiókba költözhessenek.

A 2015-ös párizsi klímakonferencián a tárgyaló felek beleegyeztek, hogy a kiszolgáltatott nemzetek kompenzációjának kérdésével is foglalkoznak majd. Konkrétumokról azonban – vagyis arról, hogy ki kinek mennyit fizessen – akkor nem esett szó, és úgy tűnik, hogy most sem fog, ha a gazdag nemzeteken múlik. A fejlett országok elzárkóznak az ígéretektől és a nyilvános kötelezettségvállalástól.

Csak egy vállrándításra futja? Fotó: Topher McCulloch/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam