2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a nagyvárosok fenntarthatóságához elkötelezett városvezetésre van szükség

A klímaváltozás és a nagy betonfelületek együttes hatása 2-3 fokkal vagy akár 10 fokkal is növelheti a nagyvárosokban a hőmérsékletet – figyelmeztetett az államfő a Kossuth rádióban.

A nagyvárosok fenntarthatóságához elkötelezett városvezetésre és jó ötletekre van szükség – erről beszélt Áder János köztársasági elnök szerdán reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Elmondta, az emberek háromnegyede 2050-re városokban él, jelenleg is hetente újabb 1 millió ember költözik a városokba. Míg 1960-ban alig voltak 5 milliónál nagyobb városok, ma már 31 tízmilliónál is nagyobb gigaváros van a bolygón.

Ez a koncentráció nemcsak a lakosságszámban jelenik meg, hanem az energia- és vízfogyasztásban, hulladékkezelésben, közlekedésben és szennyezőanyag-kibocsátásban is.

Az államfő szerint mindez súlyos fenntarthatósági problémákat vet fel, és a következményei hátrányosan érintik az itt élőket, például a szélsőséges időjárási jelenségek, villámárvizek vagy hőhullámok formájában. 

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a nagyvárosok fenntarthatósági problémáin segíthet a várostervezés: 2050-ig a számítások szerint annyi városi infrastruktúrát kell megépíteni, mint az elmúlt 2000 évben összesen. A régi városrészeknek is meg kell újulniuk az energiahatékonyság szempontjából, és a zöld felületeket is növelni kell a városi levegő tisztítása és a hőség csökkentése érdekében – mondta Áder János.

Kerékpárosok közlekednek az őszi Népliget egyik sétányán
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az államfő rámutatott: az épületek energiahatékonyságán a szigetelés és a megfelelő nyílászárók 30 százalékot javíthatnak, de nagy reményeket ébresztenek azok az egyelőre még fejlesztés alatt álló úgynevezett napfóliák is, amelyek a nagy üvegfelületeket energiatermelővé tehetik. Így a felhőkarcolók képesek lesznek megtermelni a nyári hűtésükhöz, téli fűtésükhöz szükséges energiát.

Az elnök szerint a fenntarthatóság érdekében szükség lesz a közlekedés átalakítására is, az elektromos autók, a tömegközlekedés és a szállítás fejlesztésére. A magyar kormány vállalta, hogy 2030-ig lecseréli a városi tömegközlekedésben a buszokat e-buszokra, amelyeket lehetőség szerint itthon is fognak gyártani.

Ugyanakkor a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából a hulladékgyűjtés, a hulladékkezelés, a műanyag és az alumínium újrahasznosítása, az élelmiszeripari hulladék komposztálása is fontos.

Hozzátette: a magyar főváros és a megyei jogú városok csatlakoztak a nemzetközi kezdeményezéshez, amely szerint 2050-re klímasemlegesek lesznek. Eddig 260 város, tartomány, ország, összesen 1,7 milliárd ember, a világ GDP-jének mintegy felét előállító nemzet csatlakozott a vállaláshoz, aminek feltétele, hogy világos terveket nyújtsanak be.

Ennek megvalósításához elkötelezett városvezetésre és jó ötletekre van szükség. Jó ötleteket, kezdeményezéseket pedig a november végén kezdődő budapesti fenntarthatósági expón is megismerhetnek az érdeklődők – mondta az államfő.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam