2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Obama szerint hatalmas lemaradásban vagyunk a klímavédelem terén

A világ „a közelében sem jár” azoknak a környezetvédelmi célkitűzéseknek, amelyeket a globális éghajlati katasztrófa megelőzése érdekében el kellene érni – mondta Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló, egy hete kezdődött 26. ülésén (COP26).

Obama kijelentette: a legtöbb ország nem hajtotta végre azokat a cselekvési terveket sem, amelyeket a hat évvel ezelőtti párizsi klímaegyezményben vállalt, pedig már akkor lehetett tudni, hogy a megállapodásban foglaltak maradéktalan teljesítése sem lesz elegendő ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke ne érje el a 1,5 fokot.

Barack Obama szerint folyamatosan válnak egyre nyilvánvalóbbá annak a következményei, hogy a világ nem halad elég gyorsan a klímavédelmi célok teljesítésével.

Egy tudományos felmérés szerint a világ lakosságának 85 százaléka tapasztalt már olyan időjárási jelenségeket, amelyek az éghajlatváltozás miatt erőteljesebbé váltak az utóbbi időben.

Ezek közé tartoznak az egyre erősebb viharok, a mind hosszabb hőséghullámok, az egyre pusztítóbb áradások és szárazságok – mondta Barack Obama. A világ egyes térségeiben egyre veszélyesebbek az életkörülmények, és ez a migrációs folyamatok átalakulását, a konfliktusok súlyosbodását okozza – ezért is minősítette az amerikai védelmi minisztérium nemzetbiztonsági kockázatnak a klímaváltozást.

Barack Obama kitért arra is, hogy sem Oroszország, sem Kína nem képviseltette magát csúcsszinten a glasgow-i COP26-értekezleten. Megítélése szerint ez azt jelzi, hogy a két vezető – jóllehet országaik a világ legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátói közé tartoznak – „veszélyes mértékben nem érzékeli”, hogy mennyire sürgető üggyé vált a klímavédelem.

Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam