2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Steiner Attila: az ambíciók mellett most már konkrét megvalósítási mechanizmusokra is szükség van

A klímavédelemmel kapcsolatban a magyar álláspont is az, hogy törekedni kell a konkrét megvalósítási lépésekre, konkrét programok kidolgozására és konkrét intézkedések meghozatalára – húzta alá az MTI-nek az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A klímavédelmi elképzelések megfogalmazása és az ambíciók emelése mellett most már e célkitűzések megvalósítási mechanizmusainak kidolgozására is szükség van – mondta kedden, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülésén (COP26) Steiner Attila.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, valamint az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az MTI-nek hangsúlyozta:

a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésével egy időben kell alkalmazkodni a már folyamatban lévő klímaváltozáshoz, vagyis dönteni kell például arról is, hogy e folyamat kísérőjelenségeit – köztük az árvizeket, szárazságokat – milyen infrastrukturális beruházásokkal kell kezelni.

Az államtitkár szerint napirenden van mindemellett az a nagyon fontos kérdés is, hogy a kitűzött feladatok végrehajtásában elért haladást milyen számonkérési mechanizmussal, milyen mutatók alapján, hogyan és ki ellenőrizze. Amíg ezek a mechanizmusok nincsenek meg, addig nagyon nehéz lesz ellenőrizni, hogy a világ tudja-e számszerűen teljesíteni a párizsi klímacsúcson tett kötelezettségvállalásokat – mondta Steiner Attila.

Az ITM államtitkára nagyon fontosnak nevezte a lakossági ösztönzők alkalmazását, mivel szavai szerint elengedhetetlen, hogy a lakosság támogassa ezeket az intézkedéseket. Hangsúlyozta: ez a támogatás akkor biztosítható, „ha odafigyelünk az árakra, az ellátási biztonságra, a versenyképességi kérdésekre”.

Steiner Attila az ösztönzési lehetőségek példájaként említette a lakossági napelemes pályázatot, amely a jövő hónapban indul 200 milliárd forint keretösszeggel, százszázalékosan vissza nem térítendő támogatási konstrukció formájában.
Az államtitkár szerint ez a program elősegíti, hogy azok is hozzáférjenek megújuló energiatermelési lehetőségekhez, akik egyébként nem tudnának megengedni maguknak ilyen drága beruházást.

Steiner Attila az ösküi napelempark ünnepélyes átadásán Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam