2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és Kína

Az egyezményről szóló, váratlan és a két ország esetében meglehetősen ritka közös kormányközleményt az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülésén (COP26) adta ki a két tárgyalóküldöttség szerda este.

A deklaráció szerint Kína és az Egyesült Államok tudatában van a klímaválság súlyosságának és annak, hogy a helyzet sürgős cselekvést tesz szükségessé.

A közlemény címe és szövege is egyértelművé teszi, hogy a két ország – amely a világ két legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátója – szerint még a jelenlegi évtizedben cselekedni kell a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

A kommünikében Washington és Peking kötelezettséget vállal arra, hogy gyorsított ütemben lép fel a klímaválsággal szemben „a kritikus 2020-as évtizedben”, emellett többoldalú konstrukciók keretében – köztük az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül – is együttműködik egymással a klímaváltozás katasztrofális hatásainak elkerülése végett.

A közlemény kiemeli, hogy az Egyesült Államok 2035-re száz százalékban mentesíteni akarja áramtermelését a szén-dioxid-kibocsátástól, Kína pedig a 15. ötéves terv időszakában csökkenti a szénfelhasználást, és minden tőle telhetőt megtesz e folyamat felgyorsítására.

A kiadott közös közlemény előzményeként az amerikai és a kínai tárgyalóküldöttségek harminc alkalommal egyeztettek személyesen vagy online kapcsolaton – mondta el John Kerry, az amerikai kormány klímaügyi különmegbízottja. Hozzátette: a két ország közötti kapcsolatokban „nincs hiány nézetkülönbségekből”, de a klímaváltozás ügyében az együttműködés az egyetlen lehetséges út.

John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciáján
Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

Hszie Zsen-hua, a kínai küldöttség vezetője úgy fogalmazott: a klímaváltozás elleni fellépés kérdésében „több az egyetértés, mint amennyi a nézeteltérés” Kína és az Egyesült Államok között.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam