2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését

A világ nyolcadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója egy magas rangú iráni tisztviselő BBC-nek tett nyilatkozata szerint akkor ratifikálná a párizsi klímaegyezményt, ha feloldanák az országot sújtó szankciókat.

A 80 milliós Irán azon kevés ország egyike, amely nem ratifikálta a párizsi klímaegyezményt. Kibocsátásai az utóbbi években jelentősen nőttek, mivel megszűntek a megújuló energiába történő külföldi befektetések – írja a Portfolio.

A BBC-nek nyilatkozó Ali Salajegheh szerint a szankciók akadályozzák Iránt például a megújuló energiák területén tett erőfeszítéseiben.

Bár az iráni elnök, Ebrahim Raiszi nem vett részt a most zajló glasgow-i klímacsúcson, egy iráni képviselet jelen van a skóciai városban, hogy a gazdasági blokád enyhítését kérje.

Salajegheh elmondta, Iránra ugyanúgy hatással van a klímaváltozás, mint a világ bármely más országára. Példának hozta fel az éves csapadékmennyiség csökkenését, illetve hogy folyóik vízhozama mintegy 40 százalékkal visszaesett.

Salajegheh most azt mondta, ha megszüntetik a szankciókat, akkor Irán elkötelezettséget fog mutatni a nemzetközi közösség felé kibocsátása csökkentésére. Azonban amint a BBC cikke megjegyezte, Irán korábban azt mondta, akkor is csökkenteni fogják szén-dioxid-kibocsátásukat, ha maradnak a szankciók, ehhez képest 2015 óta nem nyújtott be kibocsátási tervet. Szakértők szerint Irán 2030-ig 50 százalékkal növelheti károsanyag-kibocsátását.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam