2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űrmisszió vizsgálja a klímaváltozás alakulását

A TRUTHS elnevezésű misszió, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) és partnerei készítenek elő, azt fogja mérni, mennyi hőt rejt a Föld légköre, hogy megvizsgálja, az emberiség tesz-e előrelépést az éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak kezelésében.

A kutatók az úgynevezett földi energiamérleget fogják vizsgálni. Ez alatt a Napból a bolygóra érkező energia, illetve a világűrbe visszaverődő energia mennyisége közti különbséget értjük.

Minél több hőt tart meg a Föld, annál melegebb lesz – az üvegházhatású gázok miatt ráadásul megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a bolygó a beérkező hőből még többet fogjon be.

A TRUTHS küldetés, amelyet szerdán, azaz november 3-án mutattak be a skóciai Glasgow-ban, az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP26), mércét állít majd fel a Föld éghajlati rendszerében bekövetkező változások észlelésére – áll az ESA közleményében.

A küldetés egy műholdból áll, amely 2029-ben állhat pályára.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Új kutatóhajóra van szükség a sarkvidéken zajló vizsgálatok folytatásához Azt hitték, mást látnak, de az űrszemét izzott Dél-Afrika felett (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: androgeek.hu
Vissza
Hírfolyam