2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űrmisszió vizsgálja a klímaváltozás alakulását

A TRUTHS elnevezésű misszió, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) és partnerei készítenek elő, azt fogja mérni, mennyi hőt rejt a Föld légköre, hogy megvizsgálja, az emberiség tesz-e előrelépést az éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak kezelésében.

A kutatók az úgynevezett földi energiamérleget fogják vizsgálni. Ez alatt a Napból a bolygóra érkező energia, illetve a világűrbe visszaverődő energia mennyisége közti különbséget értjük.

Minél több hőt tart meg a Föld, annál melegebb lesz – az üvegházhatású gázok miatt ráadásul megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a bolygó a beérkező hőből még többet fogjon be.

A TRUTHS küldetés, amelyet szerdán, azaz november 3-án mutattak be a skóciai Glasgow-ban, az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP26), mércét állít majd fel a Föld éghajlati rendszerében bekövetkező változások észlelésére – áll az ESA közleményében.

A küldetés egy műholdból áll, amely 2029-ben állhat pályára.

Neked ajánljuk
Az űrből térképezik fel a városok terjeszkedését Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy most záruló kutatás Az űrszemét a Földet is szennyezi Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: androgeek.hu
Vissza
Hírfolyam