2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elfogadták az új klímaegyezményt

A csaknem kétheti tárgyalássorozat után, a tervezett november 12-i határidőnél egy nappal később, komoly kompromisszumokkal jóváhagyott megállapodás a Glasgow-i klímaegyezmény (Glasgow Climate Pact) címet viseli.

November 13-án este elfogadták az új globális klímaegyezményt az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban rendezett 26. ülésén (COP26) részt vevő 197 ország küldöttei. Ez az első globális környezetvédelmi megállapodás, amely konkrétan megnevezi a szenet olyan fosszilis fűtőanyagként, amelynek használatát az energiatermelésben hosszú távon csökkenteni kell.

Ez is kompromisszumos megoldás azonban.

Az eredeti határozattervezetben ugyanis a szénfelhasználás szakaszos megszüntetése (phase out) szerepelt, ám az utolsó pillanatban, India szombat este előterjesztett kifogása nyomán a végleges szövegbe ehelyett a szakaszos csökkentés (phase down) kifejezés került.

Az indiai kormány képviselője azzal indokolta a váratlan intervenciót, hogy a fejlődő országok előtt álló legfontosabb feladat még mindig a szegénység felszámolása, emiatt nem tudnak ígéretet tenni a szén és általában a fosszilis üzemanyagok termelésének, használatának, illetve használatuk támogatásának teljes megszüntetésére.

A határozat elfogadásának többórás, éjszakába nyúló szombati procedúráján számos ország súlyos fenntartásainak adott hangot az egyezmény szövegének módosítása miatt. Alok Sharma, a brit kormány volt üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztere, aki a glasgow-i COP26-értekezlet elnöki tisztségét töltötte be, könnyek között kért elnézést a utolsó pillanatban eszközölt szövegbeli változtatások miatt.

Alok Sharma, az értekezlet elnöke az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülésén
Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Kérte ugyanakkor, hogy a résztvevők ennek ellenére fogadják el a megállapodást, mondván: életfontosságú a kidolgozott klímaegyezmény integritásának megóvása annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a fő célkitűzés teljesítése, vagyis az, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 fokot.

Számos cél nem teljesült

Az ENSZ által a glasgow-i értekezlet elé kitűzött célok között szerepelt a kötelezettségvállalás a globális szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékos csökkentésére 2030-ig, illetve évente 100 milliárd dolláros pénzügyi segély a fejlett ipari országok részéről a fejlődő térség számára. António Guterres ENSZ-főtitkár ugyanakkor a glasgow-i értekezletet bezáró nyilatkozatában elismerte, hogy ezek a célok nem teljesültek. Azonban megítélése szerint

az értekezlet „megteremtette az előrelépés alapjait”.

A szombaton elfogadott egyezmény alapján a résztvevőknek 2022 végéig még erőteljesebb terveket kell kidolgozniuk arra, hogy miként kívánják teljesíteni a szennyezőanyag-kibocsátás 2030-ig vállalt csökkentését.

További eredmények

  • 65 részt vevő ország kötelezettséget vállalt arra, hogy megszünteti a szén felhasználását az energiatermelésre, és mindegyik fejlett ipari gazdaság vállalta azt is, hogy még az idén befejezi a széntermelés és a szénfelhasználás állami támogatását.
  • Megállapodás született egy 20 milliárd dolláros alap létrehozásáról is a tiszta energiaforrásokra történő átállás finanszírozására.
  • A nettó karbonsemlegesség elérésére kötelezettséget vállaló országok részaránya a globális hazai össztermék (GDP) értékén belül immár eléri a 90 százalékot.
  • Kétoldalú klímavédelmi együttműködésről állapodott meg az Egyesült Államok és Kína.
  • 135 ország írt alá megállapodást arról, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát.
  • Széles körű megállapodás jött létre a résztvevők között a szén-dioxidnál jóval erőteljesebb üvegházhatást kifejtő metángáz kibocsátásának jelentős csökkentéséről 2030-ig.
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam