2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vulkánok által gerjesztett klímaváltozás vethetett véget több ősi kínai dinasztiának

A nagyobb vulkánkitörések súlyosan érinthetik az instabil vagy sebezhető régiókat – mutatott rá a Berni Egyetem részvételével működő nemzetközi kutatócsoport friss tanulmánya.

A Communications Earth & Environment című folyóiratban ismertetett kutatás szerint a vulkánkitörések vitathatatlanul hozzájárultak a Kínai Birodalomban uralkodó dinasztiák tucatjainak összeomlásához az elmúlt kétezer évben.

Az iparosodás előtti időszakban elsősorban a vulkánkitörések okoztak olyan hirtelen éghajlatváltozást, amely hűvösebb és szárazabb időszakokhoz vezetett, és csökkentette a terméshozamokat.

A dublini Trinity College kutatója, Francis Ludlow és a kínai Csaocsao Kao, a Csöcsiangi Egyetem tudósa által vezetett kutatócsoport összeállította az uralkodói dinasztiák összeomlásának dátumait Kínában az elmúlt 2000 évben, és összehasonlította ezeket a vulkánkitörések időpontjaival.

Fotó: pexels.com

Megállapították, hogy a 68 összeomlás közül legalább 62-t vulkánkitörés előzött meg.
A vulkánok által kiváltott kisebb éghajlati sokkok akkor vezettek a dinasztiák összeomlásához, ha már léteztek politikai és társadalmi-gazdasági feszültségek. A nagyobb éghajlatváltozások viszont már kisebb feszültségek mellett is bukáshoz vezethetnek.

A kutatók úgy vélik, hogy az 1970-es és az 1990-es évek vulkánkitörései – az ember által okozott kénkibocsátással kombinálva – hozzájárulhattak a Száhel-övezet aszályához.

A globális felmelegedés idején a jelentős vulkánkitörések nagy hatást gyakorolhatnak a mezőgazdaságra a világ legnépesebb és egyben leginkább marginalizált régióiban – hangsúlyozták a szerzők.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kultura.hu
Vissza
Hírfolyam