2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs

A skóciai nagyvárosban elért megállapodás tartalmát tekintve nem fér kétség ahhoz, hogy az egyezmény a szénből nyert energia felhasználásának végét jelenti, és ez fantasztikus vívmány – fogalmazott a klímacsúcsot vendégül látó Nagy-Britannia kormányfője.

Boris Johnson kijelentette ugyanakkor, hogy örömébe csalódottság is vegyül, hiszen egyes országok ellenállása miatt nem sikerült olyan ambiciózus megszövegezésű egyezményt elérni, amilyent eredetileg terveztek.

A brit kormányfő úgy fogalmazott: a diplomácia természete már csak olyan, hogy lehet lobbizni, lehet könyörögni, lehet biztatni, de

„szuverén országokat nem tudunk rákényszeríteni olyasmire, amit nem akarnak megtenni”.

Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Az eredeti határozattervezetben a szénfelhasználás szakaszos megszüntetése (phase out) szerepelt, ám az utolsó pillanatban, a szociális politika elsőbbségével érvelő India  kifogása nyomán a végleges szövegbe ehelyett a szakaszos csökkentés (phase down) kifejezés került. Számos ország – főleg a tenger általi elöntéssel fenyegetett kis karibi és csendes-óceáni szigetállamok – adott hangot súlyos fenntartásainak az egyezmény szövegének módosítása miatt.

A COP26-értekezlet elnöki tisztségét betöltő Alok Sharma, aki a záróülésen könnyek között kért elnézést a utolsó pillanatban eszközölt szövegeli változtatások miatt, a másnap tartott sajtóértekezleten elmondta: érzelmei azért mutatkoztak meg ennyire markánsan, mert nagyon sokan hónapokon át dolgoztak a megállapodás eléréséért, és az értekezlet utolsó munkanapjának végén „volt egy feszültséggel teli óra, amikor úgy tűnt, hogy az egész egyezmény veszélybe került”.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam