2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmagasra sikerült a klímacsúcs kibocsátása

A brit kormány ugyan elkötelezte magát arra, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülését (COP26) szén-dioxid-semlegessé teszi, a pénteken befejeződött tanácskozás szénkibocsátása több mint kétszer nagyobb a két évvel ezelőtt Madridban tartott hasonló klímacsúcsnál.

A klímacsúcs megrendezése több mint 102 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt, ami a BBC hírportálja szerint több tízezer brit háztartás éves szénkibocsátásával egyenlő.

A szénkibocsátás mértéke részben a résztvevők magas számának tudható be: a brit kormány tájékoztatása szerint az október 31-én kezdődött tanácskozáson több mint 39 ezren vettek részt, míg Madridban 27 ezer résztvevő volt.

Az Arup fenntarthatósági tanácsadó csoport által készített jelentés szerint a COP26 szénkibocsátásának 60 százaléka a tanácskozásra érkező nemzetközi járatokhoz volt köthető.

Bár kérték a résztvevőket, hogy próbálják elkerülni a légi utazást, és ha lehet, szárazföldi közlekedéssel érkezzenek, a világ számos vezetője magánrepülőgéppel érkezett, és teherszállító gépek hozták helikoptereiket és a járműveket gépkocsikíséretükhöz. Ami a városi közlekedést illeti, alacsony szénkibocsátású közösségi közlekedés és gépkocsik álltak rendelkezésre.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 26. ülésének résztvevői
Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

A tanácskozáshoz felhúzott átmeneti épületek energiaellátásánál kerülték a szervezők a generátorok használatát, új áramellátó hálózatot építettek ki, amely megújuló energiát használt.

A brit kormány közölte, úgy akarja elérni a tanácskozás szén-dioxid-semlegességét, hogy olyan projektekbe vág bele, amelyeket elismer az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC). Köztük vannak megújulóenergia-projektek és energiahatékonysági intézkedések.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam